BALKAN DANCE PROJECT Vol. 3

 
 

Balkan Dance Project (BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i druge umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Svako od njih se kroz svoju jedinstvenu estetiku dotiče kako individualnih tako i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Projekat povezuje stvaraoce iz različitih država a sa zajedničkim kulturnim nasleđem, jača dijalog među kulturama jezikom umjetnosti. Pored zbližavanja i povezivanja umjetnika i kulturne razmjene, BDP ima za cilj razvoj modernog, odnosno savremenog plesa u široj regiji, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mjestima, kao i edukacuju mlade publike. Sa BDP želimo da ojačamo plesnu scenu regiona kako bi se ponovo spojila i povezala, te kreirali platforma za razmjenu ideja koreografa, plesača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umjetnika. BDP povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi svoje ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta.


Osnivači BDP, uz pomoć Festivala Velenje, su Igor Kirov, koreograf i direktor baleta HNK Split, Aleksandar Ilić, prvi solista baleta Narodnog pozorišta Beograd, koreograf i umjetnički direktor Belef Festivala i plesačica Mojca Majcen. Danas BDP ima tri glavna partnera i to Festival Velenje (Slovenija), Uruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije i Institut za umetničku igru (Srbija) i Udruženje Tanzelelarija (BiH)


Prva produkcija i začetnik BDP bila je, 2013 godine, plesna predstava ”He, he, helium” po motivima istoimene pjesme Sarajevske spisateljice Adise Bašić u koreografiji Igora Kirovaa a u dramaturškoj obradi Mirjane Blažević Lešić. Zatim su slijedili, 2015 godine, BDP V1 sa koreografijama ”Reminiscencija” Aleksandra Ilića i ”Priče” Igora Kirova. 2016 godine BDP V2 nastavlja rad sa predstavom diptihom ”The Cube. Untold.” u koreografiji Igora Kirova i ”Po sonetima” Aleksandra Ilića. Sve tri predstave su uspješno gostovale u teatrima Slovenije, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine te na međunarodnom festivalu plesa SIDANCE u Seulu, Koreja.